Akuta nödsituationer – Diabetes och hjärtattacker

Om jag kan få prata allvar en stund så vill jag nämna lite om det här med diabetes och hjärtattacker, och hur viktigt det är att ha en hjärtstartare eller andra metoder nära till hands när det går väldigt fel. Jag nämner detta för att snyggingen Peter Jihde har diabetes, och jag har även släktingar som haft diabetes och kämpat med det genom livet, och ibland går det bara jäkligt snett. Och det är sjukt tråkigt.

I livet uppstår det olika situationer som kan vara akuta. För det mest gäller detta allt det vanliga som berör oss i livet och som vi ser som helt naturligt. Andra gånger kan detta handla om hälsan. Detta är något som också är naturligt, men ses som en förskräcklig händelse. Här kan det då handla om akuta situationer där en familjemedlem eller närstående svävar mellan liv och död. Naturligtvis kan det även handla om en olycka där du blir vittne till precis samma sak. Vad gör du i en sådan nödsituation? Ja, naturligtvis är det självklara att ringa 112, så att människor med kunskap kan hantera situationen.

Verktyg vid olyckor och hjärtattacker

Det absolut vanligaste verktyget vid olyckor och hjärtattacker är hjärtstartare. Som regel är detta något som innehas och används av professionella personer som jobbar inom vården och ambulanspersonal. Dock är det inte helt nödvändigt att det måste vara så. Även privatpersoner eller outbildade kan använda dem.

Vi spenderar ju sjukt mycket tid på jobbet, så mycket att man kan säga att man bor lika mycket på jobbet som hemma. Då kan det vara bra att ta hand om sina anställda. En gammelfaster till mig, vars diabetes var ganska kraftig, fick en smärre hjärtinfarkt på jobbet till exempel. Eller tänk om Jihde, eller t.o.m Elena Belle (VE OCH FASA 🙁 ) fick en hjärtattack på jobbet, och det inte fanns några redskap på plats?? Då är det bra att det finns hjärtstartare som kan köpas av företag, så att denna finns på plats och kan rädda liv direkt när något händer på jobbet.

Det finns många gånger som detta faktiskt har räddat livet på anställda hos olika företag. Här handlar det om ett verktyg som är mycket enkelt att använda. Till detta kommer det inte att behövas någon speciell utbildning, utan är precis lika enkelt som instruktionerna för hjärt- och lungräddning alla får lära sig i skolan. Med detta redskap kan du bli den  som räddar livet på en medmänniska i en nödsituation. Helt enkelt ett redskap och verktyg som varje person bör se till att skaffa innan det är försent.

Var finns det defibrillatorer och hjärtstartare?

Lyckligtvis är det så att hjärtstartare finner du enkelt och de behöver inte alls kosta mycket. Att sätta ett pris på en människas liv går heller inte. Här handlar det helt enkelt om att känna till riskerna och vara förberedd på det som kan hända innan det händer. Vi vill ju inte förlora Peter Jihde eller Elena Belle på grund av att vi inte var förberedda, eller hur?